2017. augusztus 24.

22 Inspiráló nő az észak-amerikai élelmiszeriparban és mezőgazdaságban

A nők alapvető fontosságúak egy egészséges és fenntartható élelmiszer rendszer működése szempontjából. A Food Tanknál (Élelmiszeripari Agytröszt) folyamatosan inspirál minket a női farmerek, vállalkozók, döntéshozók, közösségi vezetők és családtagok kemény munkája és kreativitása. 

Annak ellenére, hogy az összes mezőgazdasági munkaerő durván 43%-át jelentik, a nők világszerte a földnek, a hiteleknek, a bevételeknek és a képzésnek csak egy részét kapják a férfiakhoz képest. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságban a nemek közötti különbségek a fenntartható fejlődés egyik legfontosabb akadályát jelentik. Ha a női farmerek hozzáférnének ugyanazokhoz a forrásokhoz, mint a férfiak, például a hozzáadott hozamok a világon 100-150 millióval csökkentenék az éhes emberek számát. Ez a világméretű éhínség 12-17 százalékos csökkenése lenne a női termelők támogatásával.

A mezőkön túl, a nők azon dolgoznak, hogy az élelmiszer-rendszer minden szempontból fenntarthatóbb, igazságosabb és innovatívabb legyen. Akár új technológiákat kutatnak az élelmiszer-hulladék csökkentésére vagy szervezeteket alapítanak az éhezők jobb táplálására, a nők világszerte az élelmiszerek jövőjének építésén dolgoznak.

Bár számtalan elismert nő van, a Food Tank kiválasztott 22 nőt, akik inspirálnak másokat és világszerte jobb élelmiszer-rendszert hoznak létre. Lásd a Foodtank előző listáját: 25 befolyásos nő az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban és 23 nő, akik megváltoztatják az élelmiszeripart.  

1. Elisabeth Atangana
Az Afrikai Gazdálkodó Szervezetek Regionális Platformjának (Regional Platform of African Peasant Organizations) elnöke, professzionális gazdálkodó, emellett Atangana a vidéki jogok és a nők szerepének erősítése a mezőgazdaságban területen örök időkre bajnok. Atangana 2010 és 2012 között a Pán-Afrikai Farmer Szövetség Elnöke volt, ahol munkája tréning lehetőségek megteremtése volt az élelmiszer és mezőgazdasági ágazat számára. 2012-ben Atanganát az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Cooperatives to the U.N. Food and Agriculture Organization) különleges nagykövetévé jelölték.

2. & 3. Jolanda Buets and Simone Heemskerk
Buets és Heemskerk a Por Eso! Peru közös megalapítói. A Por Eso! Peru egy olyan szervezet, amely a Perui Andok közösségeivel együtt dolgozik közösségi kertek alakításában és a helyi infrastruktúra javítása terén. A Por Eso! Peru napjainkban több mint 1000 családdal dolgozik együtt 11 faluban, ahol 38 közösségi üvegházat építettek, 139 otthoni kertet telepítettek, 565 dohányzás-mentes konyhát és egyebeket alakítottak ki.

4. Gabriela Cámara
Amikor megnyitotta a Calat-t San Franciscoban, Camara egy Mexikóvárosból származó séf mellett a stáb 70%-át volt elitéltekből állította össze. Ezzel a hozzáállással Camara továbbra is azt bizonyítja, hogy ha jól bánsz az alkalmazottaiddal és a minimálbér felett fizeted őket, a vendégló alkalmazottainak magas elvándorlási aránya csaknem nullára csökken. Amellett, hogy éttermi képzést és munkalehetőségeket teremt, Cámara az általa szolgált élelmiszerek által kulturális csere létrehozására is elköteleződött.

5. Monica Garnes
Garnes a Produce at Kroger alelnöke, ahol ő felügyel több mint 2700 fiókot 35 államban. Games előnyben részesíti a helyi termelőkkel való kapcsolatokat, a fogyasztók számára egyértelmű tájékoztatás ad arról, hogy honnan származik az élelmiszer, és bővíti a bioélelmiszerek lehetőségeit. Ennek eredményeképpen az elmúlt öt évben a Kroger az őket kiszolgáló helyi termelők számát 27 százalékkal növelte.

6. Elise Golan
Golan az USDA, az Amerikai Egyesült Államok Földművelésügyi Minisztériuma (United States Department of Agriculture), igazgatója. Ebben a szerepben olyan programokat igazgat, amelyek hatással vannak a fenntartható mezőgazdaságra, a természetes erőforrásokra és a közösségi fejlesztésre, ide értve az élelmiszer biztonságot. Golan PhD fokozatot szerzett az agrárgazdaság területén és kutatásokat végez a Szahel Övezeti és Nyugat Afrikai földhasználat, a regionális élelmiszer modellek, a kaliforniai fenntartható földgazdálkodás, valamint az élelmiszer jelzések és élelmiszer marketing területén.

7. Rachel Gray
Gray a Stop Élelmiszerbank (The Stop Community Food Centre) ügyvezető igazgatója Torontóban, Kanadában. A Stop az egészséges, méltóságteljes közösségek kiépítésére törekszik sok programon segítségével, mint amilyen az ételgyűjtés, élelmiszerbank, közösségi konyhák és kertek, perinatális és családi segítség, valamint ifjúsági szerepvállalás. Mielőtt 2012-ben csatlakozott a Stophoz, Gray országosan és helyileg hajléktalan fiatalokkal dolgozott és Ontario egészségügyi miniszterének különleges asszisztenseként szolgált.
 
8. Wenonah Hauter
Hauter a Food & Water Watch nonprofit szervezet alapítója és ügyvezető igazgatója. Politikai álláspontok és jogalkotási stratégiák kutatójaként Hauter 30 éven keresztül intenzíven dolgozott élelmiszer, víz, energia és környezetvédelmi problémák megoldásán.  Könyve (Foodopoly: The Battle Over the Future of Food and Farming in America) a vállalati konszolidációt és az élelmiszer rendszerünk fölötti kontrollt vizsgálja.

9. Jill Isenberger
Isenberger a Stone Barns Center for Food & Agriculture vezérigazgatója, amely egy non-profit farm, elkötelezve a növénytermesztés még fenntarthatóbb módozatainak kifejlesztésére, és olyan farmerek képzésére, akik alkalmazzák ezeket a módszereket. Isenberger tbb, mint 10 éve, mint a Nature Conservancy (Természetvédelmi Hivatal) vezetője szolgál, amely hivatal a világ vezető védelmi szervezete több, mint 3500 alkalmazottal a világ 34 országában.  Isenberger előzőleg a Harward Egyetemen, Carl Levin amerikai szenátornál és egy nemzetközi építészeti cégnél (Cambridge, Massachussets) dolgozott.

10. Saru Jayaraman
Jayaraman a Restaurant Opportunities Centers Unitedand amerikai szakszervezet társalapítója és társigazgatója, egy James Beard vezetői díj (James Beard Leadership Award) jutalmazottja. Könyve, a Konyhaajtó mögött (Behind the Kitchen Door), amely feltárja az amerikai éttermi dolgozók küzdelmét, nemzeti bestseller volt. Saru most az Élelmiszer Laboratóriumi Kutatási Központ (Food Labor Research Center) igazgatója a berkeley-i Kalifornia Egyetemen.

11. Elizabeth Kaiser
Kaiser a fenntarthatóság egy új standardjának pionírja az Éneklő Békák Farrmon (Singing Frogs Farm) Sebastopolban, Kaliforniában. Kaiser a férjével együtt folyamatosan fejleszti a gazdálkodás egy modelljét, amely nem gépesített és talajművelés nélküli gazdálkodás. Köszönhetően a Kaiser féle szószólóknak, a talajművelés nélküli (no-till) gazdálkodás egyre népszerűbb az USA-ban, mint egy, a ráfordítások csökkentésére és a hektáronkénti hozamnövelésre szolgáló módszer. Emellett Kaiser oktató a Permakultúra Ismeretek Centrumában  (Permaculture Skills Center), ahol Kaiser a farmerek új generációjának képzésén dolgozik.

12. Sieta van Keimpema
A Holland Tejtermelők Testületének (Dutch Dairymen Board)  elnökeként és az Európai Tejtestület (European Milk Board) alelnökeként van Keimpema küzd a tejtermelők megélhetéséért egy olyan időszakban, amikor az európai tejárak válságban vannak. Támogatja azt a hatékony politikát, amely csökenti a termelést és kellő segítséget nyújt a mezőgazdasági termelőknek a válság idején.

13. Gabriella Lucas Deecke
Lucas egy Queretaroból, Mexikóból származó farmer, mezőgazdasági mérnök, és a CIASPE Mexico mezőgazdasági vállalat  (CIASPE Mexico) alapítója és igazgatója. A CIASPE a vidéki Mexikóban élő nőkkel dolgozik, hogy azok hatékonyabb módszereket alkalmazzanak saját élelmiszertermelésüknél, azzal a céllal, hogy növeljék a családi és közösségi szintű élelmiszerbiztonságot. Lucas folyamatosan kísérletezik az ökológiai gazdálkodás új módszereivel saját földjén Queretaro-ban, hogy megossza tudását és képezze a vidéki nőket.

14. Kathleen Merrigan
Merrigan fenntarthatósági ügyvezető igazgató a George Washington Egyetemen (George Washington University), ahol vezeti a GW Fenntarthatósági Együttműködést, (GW Sustainability Collaborative), a GW Élelmiszer Intézetet (GW Food Institute) és a Közpolitika (Public Policy) professzora. 2009 – 2013 között az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma helyettes államtitkára és operatív vezetője volt, amely szervezet 150 milliárd dolláros, 110 ezer alkalmazottat foglakoztató intézmény.
Marrigan erőteljesen részt vesz számos élelmiszer- és gazdálkodó szervezetben, számos gazdasági poziciója van, így társelnök az AGree-nál, az Élelmiszer- és Mezőgazdaságügyi és Élelmiszeripari Testület igazgatótanácsának tagja, és a Kendall Alapítvány vezető tanácsadója. 2010-ben a Time magazin Marrigant a "100 legbefolyásosabb ember a világon." egyikeként nevezte nmeg.

15. Ndidi Nwuneli
Nwuneli egy szociális vállalkozó és a LEAP Afrika (LEAP Africa) alapítója, amely vezető fejlesztési szervezet és tréningprogramokkal a nigériai ifjúság fejlesztését célozza a vezetés, vállalkozói készség és foglalkoztatási készségek terén. Emellett Nwuneli az AACE Foods társalapítója is, amely egy élelmiszer feldolgozó cég. A cég a nigériai farmerektől és a Szahel Övezetből származó élelmiszereket használja fel és együttműködik az élelmiszer szektor cégeivel.  Nwunelit megnevezték a „20 legfiatalabb női hatalom Afrikában” nevű Forbes listán, amely a Globális Alap Nők számára (Global Fund for Women) díjazása alapján készült és a Holnap Globális Vezetője (Global Leader of Tomorrow) elnevezésú válogatást a Világgazdasági Fórum készítette.

16. Denise O’Brien
O’Brien a Nők, Élelmiszer és Mezőgazdaság Hálózat (WFAN) (Women, Food, and Agriculture Network) alapítója és körülbelül 40 éve gazdálkodik délnyugat Iovánban. A Nemzeti Családi Farm Koalíció (NFFC) (National Family Farm Coalition) igazgatójaként dolgozott az Iowa Farm Egység Koalíciónál (Iowa Farm Unity Coalition) és irányította a Vidéki Nők Vezetésfejlesztési Projektjét (Rural Women’s Leadership Development Project). O’Brien díjai: az Iowa Fenntartható Mezőgazdaság Díj gyakorlati gazdálkodói 2005 (2005 Practical Farmers of Iowa Sustainable Agriculture Award), és az Iowa Farmer Union élettartam kitüntetése (Lifetime Achievement Award). 2000-ben az Iowa Női Hírességek Csarnokába (Iowa’s Women’s Hall of Fame) került.

17. Genell Pridgen
Pridgen egy kilencedik-generációs baromfi- és lábasjószág tenyésztő farmer, valamint a családi gazdaságok szószólója. Az Észak-Karolinai Vidékfejlesztési Alapítványnál (Rural Advancement Foundation International) végzett munkája által Pridgennek lehetősége volt elhagyni a baromfiakkal végzett szerződéses gazdálkodását és áttérni a szabadföldön a helyi piacokra nevelt csirkék tenyésztésére. Azóta nyíltan beszél a kényszerítő szerződéses gazdálkodási rendszerről, a közelmúltban írt egy nyílt levelet, amelyben a Trump Adminisztrációt sürgette, hogy fogadja el a „Farmerek Igazságos Gyakorlati Szabályait (Farmer Fair Practice Rules), ilyen módon védve a családi farmereket.

18. Kavita Shukla
Kavita Shukla a FreshPaper feltalálója és alapítója, amely egy antibakteriális lap, amelyben gyógynövényeket használnak az élelmiszer frissen tartására. Shukla világszerte 1,6 milliárd olyan embernek segít az élelmiszer-hulladék elleni küzdelem megoldásában, akiknek nincs lehetőségük hűteni az élelmiszert. Miután megfigyelte a nagymamáját Indiában, aki görögszénát használt a baktériumok csapvízből való eltávolítására, Shukla éveket töltött azoknak a gyógynövényeknek a kutatásával és fejlesztésével, amelyek elölik az élelmiszer elromlását, így az élelmiszer veszteséget okozó a baktériumokat.  

19. Lindsey Shute
Shute a Nemzeti Fiatal Farmer Koalíció (NYFC)) (National Young Farmers Coalition) társalapítója és ügyvezető igazgatója, valamint a Tápláló Gyökértermések Farm (Hearty Roots Farm) társtulajdonosa és működtetője a Hudson Völgyben. A  NYFC platformul szolgál a fiatal progresszív farmerek számára, hogy jelentős hatást gyakoroljanak a sikerükhöz vezető strukturális akadályokra. 2014-ben a Fehér Házban Lindseyt a „Változás Bajnoká”-nak nevezték.

20. Karen Spangler
Spangler az Élelmiszerpolitikai Akció (Food Policy Action, (FPA)) politikai és műveleti menedzsere, amely szervezet a nemzeti élelmiszerpolitikai vezetők együttműködését jelenti, akik azon dolgoznak, hogy a törvényhozók felelősek legyenek az élelmiszerekkel kapcsolatos kérdésekben. Spangler a Nemzeti Politikai mutatórendszer (National Food Policy Scorecard) továbbfejlesztésén dolgozik, amely részletes információkat nyújt a szavazóknak arról, hogy képviselőik hogyan szavaznak az élelmiszerről és a mezőgazdaságról.

21. Nahoko Takahashi
Takahashi a Yamagata Női Farm (Yamagata Girls Farm) alapítója. Miután a családi gazdaságában dolgozva nőtt fel, Takahashi több nőt akart bevonzani a mezőgazdaságba. A nők pályázhatnak a gazdaságban való munkavégzésre, azzal a céllal, hogy ezeket a létfontosságú készségeket megosszák a női termelők számának növelése érdekében. Takahashi Japánban egy online követőt hozott létre ahol arra törekszik, hogy megváltoztassa azt a felfogást, hogy a japán gazdálkodás kizárólag férfimunka.

22. Rowen White
White a Hegylánci Magok (Sierra Seeds) szervezet társalapítója, amely szervezet Necada megyében, Kaliforniában van. Ez a szervezet a regionálisan elfogadott magvak termesztésére összpontosít és a tudásra, hogy fenntartsák őket. 2016-ban White egy törzsi vetőmagprojektet vezetett a Hudson Völgyi Farm Központban (Hudson Valley Farm Hub), ahol a szervezet szövetkezett az Akwesasne törzs tagjaival, hogy létrehozzanak egy közösségi kertet, eredeti magvak felhasználásával. White a Magmentő Csere (Seed Savers Exchange) igazgatótanácsának elnöke.

Forrás: Food Tank, 2017. június
Fordította: Damján Marianna, az Élelmiszerklub Alapítvány önkéntese

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kulcsszavak

1% (2) 2005 (20) 2006 (21) 2007 (62) 2008 (104) 2009 (71) 2010 (7) 2011 (161) 2012 (1002) 2013 (403) 2014 (309) 2015 (306) 2016 (261) 2017 (142) 2018 (35) adalékanyag (3) áfa (3) áfonya (3) agrárium (196) Agrármonitor (6) akciós újság (16) AKI (811) Aldi (9) alkohol (10) állat (50) állateledel (4) alma (60) Amazon (3) Amerika (75) AMI (41) ár (41) árak (24) árbevétel (28) Argentina (3) árpa (15) ásványvíz (15) AT REL (32) Auchan (2) Ausztrália (4) Ausztria (135) bab (32) bárány (41) baromfi (135) bébiétel (1) befőzőszer (1) BellResearch (1) bimbóskel (1) bio (37) birsalma (4) BMI (1) bodza (3) bogyósok (4) Bonduelle (1) bor (129) borjú (18) borsó (18) Borsodi (1) brokkoli (10) BSI (59) Bulgária (1) Bunge (3) burgonya (60) búza (100) büfé (1) CBA (1) cékla (26) cereália (1) Chile (2) cikória (1) címke (8) Ciprus (1) Coca-Cola (1) convenience (1) Coop (1) cukkini (3) cukor (41) cukorka (3) cukorrépa (7) Csehország (5) cseresznye (26) csirke (80) csokoládé (8) csomagolás (10) Dánia (1) Danone (1) decilisek (1) Dél-Afrika (4) Destatis (6) dezodor (1) diétás (1) digitális (3) dió (38) direkt marketing (1) diszkont (1) divat (1) dohányzás (1) Dreher (1) Drogerie Markt (1) e-szám (1) EAFRD (9) édesítőszer (2) édesség (14) Édességgyártók Szövetsége (3) éel (1) EFKO (1) ÉFOSZ (1) egres (8) eladáshely (1) élelmiszer (285) élelmiszer-biztonság (16) élelmiszeripar (17) Élelmiszerklub Alapítvány (60) előadás (1) előírás (16) energiaital (5) eper (28) Erasmus+ (28) értékesítés (2) ételízesítő (2) Étkezési szokások (1) étolaj (5) EU (15) EUFIC (14) Európai Unió (215) fagylalt (4) Fanta Trendriport (3) Fehér Könyv (1) fehérrépa (1) feldolgozás (1) felmérés (2) felvásárlási ár (741) Female Farmers (19) fenntartható fejlődés (2) fenntarthatóság (4) férfiak (1) fesztiválok (1) fiatalok (44) foglalkozás (1) fogyasztás (52) fogyasztói ár (36) fogyókúra (2) fokhagyma (42) Franciaország (11) Fresfel (1) Frischeparadies (1) friss (11) friss húskészítmények (5) Frutura (1) funkcionális élelmiszer (2) fűszerek (5) fűszerpaprika (5) gabona (60) galamb (5) gasztronómia (5) gesztenye (13) gesztenyekrém (1) GKI (2) gomba (30) Google (1) görögdinnye (23) Görögország (2) grafikon (1) Greenpeace (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyártók (3) gyerekek (5) gyorsfagyasztott (3) gyümölcs (78) gyümölcslé (12) HACCP (1) hal (7) háztartási vegyiáru (1) háztartások (8) Heineken (1) helyi (1) Heumilch (1) hipermarket (2) Hofer (4) Hogyan készítsük (1) Hollandia (3) honlap (1) Horvátország (2) hungarikum (1) Hungary-Meat (2) Hungrana (3) hús (13) húskészítmények (5) húsvét (6) IAASTD (1) ICG (1) idősek (1) import (2) innivaló (2) interjú (1) Internet (10) Interspar (3) intervenció (1) Ipsos (1) irányelv (13) iskola (1) ital (2) jeges tea (1) jégkrém (11) joghurt (5) jövedelem (3) juh (47) K+F Konzervkutató (1) kacsa (61) kajszibarack (19) kakaó (1) kakas (21) kampány (1) káposzta (49) karácsony (5) karalábé (34) karfiol (43) Kärnten (2) kávé (7) kecske (18) kefír (1) keksz (5) kelbimbó (13) kelkáposzta (20) keményítő (1) kenyér (11) képzés (13) kereskedelem (70) kereskedelmi márka (10) kereskedő (1) kereső szavak (1) kertészet (11) készétel (1) ketchup (1) kézműves (6) kiadások (4) Kidcomm (1) kínai kel (13) kiskereskedelmi cenzus (2) Kiskereskedelmi Index (47) kistermelő (160) kommunikáció (2) konzerv (1) Kopint-Tárki (7) kozmetikum (1) köles (2) környezetbarát (3) körte (46) közétkezés (1) közterület (1) KSH (1368) kukorica (106) KutatóCentrum (1) külkereskedelem (22) Label Rouge (1) láncok (13) Ländle (2) lángos (1) Lekkerland (1) lekvár (4) lencse (15) Lengyelország (4) leves (1) LGV (1) liba (61) Lidl (7) liszt (4) (1) logisztika (1) Macedónia (1) magyar (20) mák (21) malac (8) málna (15) malomipari termék (2) Málta (1) mandula (15) margarin (5) marhahús (77) márka (70) márkahűség (2) marketing (78) Mars (2) Masmi (1) MÁSZ (1) MÉ Magyar Élelmiszerkönyv (38) MÉBiH (14) média (2) MÉDOSZ (1) meggy (26) méh (5) Merkur (3) Metro (1) méz (48) mezőgazdaság (9) mikulás (1) mobil telefon (1) Mogyi (1) mogyoró (13) Müller (1) müzliszelet (1) Nagy-Britannia (6) Nagybani Piac (5) nápolyi (1) napraforgó (18) naspolya (1) nektarin (6) Németország (84) nemzetközi (5) Nestlé (2) Nielsen (61) nők (25) nrc (2) nyomonkövethetőség (3) nyugdíjasok (2) nyúl (29) OÉTI (3) október (4) olaj (3) olajos növény (4) Olaszország (7) online (3) Oroszország (12) öko (17) ökológia (1) ökotermékek (3) Örményország (1) őstermelő (4) őszibarack (26) padlizsán (12) palacsinta (1) paleo (1) pálinka (1) pályázat (33) Pápai Hús (1) paprika (51) paradicsom (57) paraj (1) parasztgazdaság (29) pazarlás (3) pékség (1) péksütemény (10) pénzügy (12) Penny Market (4) petrezselyem (25) pezsgő (4) piac (9) piackutatás (5) Pick (3) piskóta (2) Piszkei Öko (1) plakát (2) Planet Retail (1) póréhagyma (16) Portugália (3) POS (1) PR (1) praliné (1) PricewaterhouseCoopers (2) Progresszív magazin (12) pulyka (64) puszdeli (1) PWC (8) rágcsálnivaló (1) Reál (1) reggeli csemegék (2) regionális (11) reklám (4) rendezvény (8) repce (4) Research International Hoffmann (1) retek (26) Rewe (3) ribizli (7) Riceland (1) ringló (3) rizs (5) Románia (10) Rondo (1) rozs (12) rövid ellátási lánc (33) sajt (26) saláta (28) sárgabarack (20) sárgaborsó (10) sárgadinnye (18) sárgarépa (45) sertés (89) sertéshús (71) SGS (11) ShopperTrends (3) Sikertermék (1) Slow Food (2) Small Food Business (47) (2) sóska (20) sör (20) Spanyolország (9) Spar (5) spárga (23) spárgatök (16) spenót (27) Steiermark (4) Stilton (1) Sutterlüty (1) sűrített tej (1) sütőipari termék (2) sütőtök (1) Svájc (2) Svédország (1) szabadalom (1) szabadidő (1) szaloncukor (1) szamóca (18) száraz tészta (2) szarvasmarha (53) szeder (5) szénatej (2) Szerbia (2) Szilasfood (2) szilva (21) Szinapszis (1) színezék (1) Szlovákia (16) Szlovénia (1) szója (13) Szonda Ipsos (14) szőlő (20) találkozó (18) tanulmány (15) tápérték (1) táplálkozás (18) Tárki (1) tartósított élelmiszer (1) tea (3) technológia (1) tej (142) tejföl (3) tejpor (5) tejtermék (26) termelői piaci ár (294) Tesco (3) testápoló (1) testsúly (1) tészta (2) Tirol (8) tisztítószer (1) TNS (12) tojás (102) Tolnatej (1) torma (20) tökmagolaj (1) tönkölybúza (6) Törökország (5) tréning (7) túró (2) tyúk (56) uborka (43) Ukrajna (3) Unilever (2) üdítőital (8) üzletek (14) üzletválasztás (5) vaj (7) vállalkozás (81) válság (7) vásárlás (51) Vásárlóerő Index (1) védjegy (6) vega (1) vegán (2) vendéglátás (2) VHT (1) videó (34) világ (499) Visegrádi (1) víz (2) vonalkód (1) Voralberg (7) vörös káposzta (19) vöröshagyma (59) WHO (1) Wien (5) zab (3) zeller (34) zene (1) Zimbo (1) zöldbab (14) zöldborsó (20) zöldhagyma (19) zöldség (85) Zöldségek Zöldfüzete (19) zsír (4) zsiradék (1)

Tudástár Archívum